Lærkes ord som medanmelder på teaterforestilling “Tove”

”Da Tove indså at stemmen ligesom var en del af hende og de skulle arbejde sammen og at man ligesom godt kunne finde hinanden, for hvis man finder ro i Mørkestemmen kan man også få ro i at gøre det, man gerne vil og drømmer om”.

– af Githa Schultz sammen med Lærke Rose Løkza Bay – KULTURINFORMATION

Teatret Zeppelin: TOVE – i øjenhøjde med børn, unge og voksne – her først Lærkes del af anmeldelsen

Teaterforestillingen Tove er poetisk og frit baseret på historien om Tove Ditlevsen og udspiller sig i Toves barndom udover at alle brugte citater i forestillingen er fra Ditlevsens ‘Samlede Digte’ (perioden 1939-1978) udgivet af Gyldendal 2022.

 Min medanmelder Lærke har mange gange været med sin mor skuespillerinden, forfatterinden, sangerinden og danseren Gry Bay rundt omkring på teatre, når mor har optrådt og Lærke og jeg er lige spændte på forestillingen Tove, til trods for vores store aldersforskel.

Lærke om teateroplevelsen TOVE

Efter forestillingen stiller jeg Lærke (14 år) nogle spørgsmål og Lærke har især opfattet budskabet i teaterstykket om hvor svært man kan have det, når man har angst, når folk ikke forstår ens drømme og hvem man er og kan genkende det fra sit eget liv.

 ”Man skal hele tiden være noget, man ikke er, man kan ikke bare være den man er, desværre, man skal være som alle de andre. Der er ikke helt nogen der forstår én og man skal få folk til at prøve at forstå, at man har det svært, også hvis det er tætte mennesker. Man skal gøre hvad man gør og så må andre respektere det. Hvis ens venner siger, ’ah det skal du ikke gøre’, så skal man droppe dem, det er ikke det værd, hvis de ikke er med dig hvad end du har lyst til”, siger Lærke.

 Lærke synes det er en god forestilling og tiden må være fløjet, for hun føler at der kun er gået 20 minutter, da den 45 minutter lange forestilling er slut.

 Mørkestemmen synes Lærke var rigtigt godt spillet. ”De ramte den der mørkestemme godt og Mørkestemmen er noget mange har. Det var godt sat op og jeg elskede farverne og lyset, jeg elskede det dramatiske, det var virkelig godt”.

 Jeg spørger Lærke, hvad hun tager med sig fra forestillingen og kan bruge i sit eget liv og Lærke svarer: ”Da Tove indså at stemmen ligesom var en del af hende og de skulle arbejde sammen og at man ligesom godt kunne finde hinanden, for hvis man finder ro i Mørkestemmen kan man også få ro i at gøre det, man gerne vil og drømmer om”.

 Og selvom Lærke aldrig har hørt om Tove Ditlevsen, vil hun gå på biblioteket og låne nogle bøger af Tove Ditlevsen, da jeg fortæller hende at tekster i forestillingen er citater og digte fra Tove Ditlevsens forfatterskab. Det finder Lærke meget inspirerende og så synes hun med Tove at det er rart at vide at man ikke er alene. Lærke giver forestillingen 5 store stjerner.

Hele anmeldelsen ligger her:

Meet the Author

Mor, skuespiller, sanger og danser. Cand.mag. i teatervidenskab og musik. Pædagogisk uddannelse og Steiner lærer uddannelse. Har arbejdet på scenen og film i 25 år - grybay.com og nu hjemme fuldtid med min datter Lærke.