De pludselig humør skift

Lærke er skrøbelig, og svinger meget i humør og temperament. Ikke langt fra grin til gråd.

Ex: Cykeltur 5 år og 4 måneder

Lærke og jeg havde en skøn cykeltur. Hun cyklede selv ved siden af mig, og jeg måtte køre ind bag henne eller foran hende hver gang cyklister ville forbi. Det gik fint men pludselig kørte Lærke for langt ud, så de ikke kunne overhale. En var hastigt på vej forbi hende, så jeg fik sagt “Lærke ind til siden”, og derefter kunne jeg se på hendes mund og kikken lettere ned, at hun tog det tungt. Optræk til stor nedsmeltning. Jeg fik hende ind på fortovet. Stillede min egen cykel og satte mig ned lige ved siden af. Hun ville ikke tale med mig. I hendes cykel kurv lå heldigvis en plastik frø, som jeg fluks tog op og begyndte at tale som med en anden stemme. Hvis jeg ikke anvender en lidt anden stemme, siger Lærke til tøjdyret eller her bade frøen: “du har min mors stemme”. Det tog noget tid, men endte heldigvis godt, så vi kunne cykle hjem, trygt og glade. Stadig lidt trist. Det tager altid lidt lang tid og bliver husket.

 

Ex: På tur til fisketorvet med Lærke og Lærkes veninde.

Jeg skulle lave noget interview om langtids amning, og pigerne legede modeshow i HM butikken, mens jeg hastigt fandt en skjorte jeg kunne have på. Pigerne ville have mig med på rulletrapperne, og jeg sagde at de lige måtte vente lidt. Yasmin plagede rigtig meget, og jeg sagde tilsidst, at de kunne tage en tur. Lærke sagde nej, vi skal vente på min mor, men Yasmin drønede afsted uden Lærke. Jeg troede Lærke ville blive glad at få lov alene, men jeg havde helt misforstået Lærke den dag. Lærke løb grædende væk og gemte sig. Hun er meget lille og kan gemme sig alle vegne. Jeg fandt Yasmin, og jeg lagde selvfølgelig alting og vi ledte. Endelig fandt jeg hende gemt under tøjet fra et tøjstativ. Men hun var utrøstelig. Vi kom ud af butikken, og de ville så lege lidt på legepladsen, som hun elsker. Men så sad hun og skreg under lege skibet. Jeg lærte, at jeg ikke to dage i træk kunne tage Lærke og veninde med ud på udflugt, fordi jeg var helt træt, og havde ikke overskud til denne situation. Jeg kan ikke sige ja til interviews og jobs, medmindre jeg har pasningshjælp. Jeg bruger ellers den energi, som skal være der til Lærke, for at kunne få så stabil som muligt med Lærke. Fik talt for hårdt til Lærke i denne situation og råbt af hende i bilen på vej hjem, grundet tidsplan med aflevering af Yasmin og Lærke skreg så utrolig højt. Mit nervesystem var gået helt i røg. Og jeg har selv meget svært ved stressede situationer og stramme tidsplaner, hvis Lærke er med. Ville have hende ud og var også bange for at Yasmin nu ville løbe væk, som hun før havde gjort. Uark. De legede lige så hyggeligt og alt gik i stykker. Vi var begge overstimulerede, og så skal der ikke meget til. Dagen før havde bare været så idyllisk mellem de to piger, så var blevet over modig.

Ex: En tur til Ikea

Lærke elsker Ikea. Ikea boldland, lille og overskuelig om dagen, og så kigge rundt. Men noget gik galt i boldland. Der blev ikke holdt øje og hun fik en bold i hovedet. Vi skulle flytte, og sammen hele tiden. Så kasser pakkede jeg om natten. 45 flyttekasser, puha og Lærke og et skift. Men gik fint ellers med Ikea. Vi kom igennem bold situationen og hun prøvede en sofa til os. Lagde sig op på maven med benene i vejret og havde ikke sko på sofaen. Jeg prøvede den overfor, og havde ikke set en dame nærme sig Lærke og sige: “Du må ikke lægge dine fødder med sko på i sofaen!”. Jeg skyndte mig derover men for sent. Lærke græd og slog ud efter mig. Den eneste måde denne dag at nå hende, før hun løb og forsvandt, var at ligesom sige at den dame ikke havde ret til at skælde Lærke ud. Hun havde jo netop ikke sine sko på sofaen. Havde først forsøgt at forklare, at damen ikke mente det skrapt og bla bla bla. Men det virkede ikke. Da jeg sagde, at nu finder vi den dame, og så fortæller jeg hende, at du ikke havde sko på sofaen og det ikke var okay, blev Lærke hos mig. Og vi tonsede Ikea rundt, mens Lærke græd og råbte hvor ked hun var. Vi fandt hende heldigvis ikke. Jeg er bare genert, og mange situationer med Lærke er meget grænseoverskridende og svære for mig. Det er lettere i hjemmet bare os to. Jeg bliver også bedre og bedre, men ikke hvis jeg selv er overstimuleret. Igennem Lærke lærer jeg endelig hvor mine egne grænser går, for første gang i mit liv.

 

Meet the Author

Mor, skuespiller, sanger og danser. Cand.mag. i teatervidenskab og musik. Pædagogisk uddannelse og Steiner lærer uddannelse. Har arbejdet på scenen og film i 25 år - grybay.com og nu hjemme fuldtid med min datter Lærke.